Novosti

Otvoren je natječaj "Izgradnja hrvatskoga strukovnog nazivlja"

Tekstura NTB mezofaze dobivena polarizacijskim mikroskopom, dr. sc. Andreja Lesac, Institut Ruđer Bošković . Fotografija je nastala tijekom rada na projektu Kiralnost od akiralnih tekućih kristala (IP 2014-09)
12.6.2017. 13:10:00

VI. kolokvij HAZU i HRZZ

Održan je  VI. Kolokvij u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatske zaklade za znanost, u sklopu kojeg je izv. prof. dr. sc. Igor Karšaj  održao predavanje pod nazivom „Aneurizma abdominalne aorte – numeričkim modeliranjem do optimalnog liječenja“.

1.6.2017. 9:01:00

Održan V. kolokvij u organizaciji HAZU i HRZZ

Održan je V. kolokvij u organizaciji HAZU i HRZZ na temu "Metoda "reprezentativne kapi" i genealoška metoda u povijesnoj demografiji" o kojoj je govorio akademik Nenad Vekarić. 
15.5.2017. 13:43:00

Predstavljeni programi i projekti HRZZ-a na Sveučilištu u Splitu

Održano je  predstavljanje programa Uspostavni istraživački projekti Hrvatske zaklade za znanost  u Multifunkcionalnoj dvorani sjevernog tornja Sveučilišta u Splitu. 
Programe Hrvatske zaklade za znanost predstavio je  prof. dr. sc. Dragan Poljak, član Upravnoga odbora Zaklade, a naglasak je bio na programu „Uspostavni istraživački projekti“  čija je svrha omogućiti osamostaljenje mladih znanstvenika i stvaranje istraživačkih grupa u svim znanstvenim područjima.


8.5.2017. 9:59:00

Održano predstavaljanje programa i projekata HRZZ-a u Osijeku

Programe Hrvatske zaklade za znanost na Sveučilištu  J. J. Strossmayera u Osijeku predstavio je prof. dr. sc. Dean Ajduković, zamjenik predsjednika Upravnoga odbora Zaklade, a naglasak je bio na programu „Uspostavni istraživački projekti“  čija je svrha omogućiti osamostaljenje mladih znanstvenika i stvaranje istraživačkih grupa u svim znanstvenim područjima.

28.4.2017. 11:14:00

IV. Kolokvij u organizaciji HAZU i HRZ

Održan je  IV. Kolokvij u organizaciji HAZU i HRZZ.  Na temu "Što je posebno u razvitku ljudskog mozga?" govorio je akademik Ivica Kostović. Cilj je ovoga kolokvija bio objasniti kako najvoluminoznija i evolucijski „najrazvijenija“ prolazna subplate zona u mozgu fetusa čovjeka sudjeluje u izgradnji složenih asocijativnih neuronskih veza moždane kore tijekom produženog razvitka u prenatalnom i postnatalnom životu. Više

26.4.2017. 8:15:00

Predstavljanje programa „Uspostavni istraživački projekti“ na Sveučilištu u Rijeci

Predstavljanje programa „Uspostavni istraživački projekti“ održano je 25. travnja 2017. godine s početkom u 10 sati u Vijećnici Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.


19.4.2017. 15:33:00

Glasnik Hrvatske zaklade za znanost

dr. sc. Irena Radić Rossi,"Arheologija jadranske brodogradnje i plovidbe" (IP)
11.4.2017. 15:46:00

Održan III. kolokvij HAZU i HRZZ

Održan je  III. kolokvij u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatske zaklade za znanost.  Kolokvij je održala prof. dr. sc. Marina Ajduković na temu "Kako (društvene) znanosti mogu pridonijeti izlasku iz „začaranog“ kruga posljedica siromaštva djece i mladih?"

11.4.2017. 13:44:00

Održan II. kolokvij Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatske zaklade za znanost

Održan je II. Kolokvij u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatske zaklade za znanost, u sklopu kojega je izv. prof. dr. sc. Mile Šikić održao predavanje pod nazivom Metode sekvenciranja u preciznoj medicini“.
Izv. prof. dr. sc. Mile Šikić voditelj je uspostavnog istraživačkog projekta ALGORITMI ZA ANALIZU SLIJEDA GENOMA, radi na Zavodu za elektroničke sustave i obradbu informacija Fakulteta za elektrotehniku i računarstvo Sveučilišta u Zagrebu.
 

31.3.2017. 10:34:00

Svečano potpisivanje ugovora o dodjeli sredstava temeljem natječaja „Program poticanja istraživačkih i razvojnih aktivnosti u području klimatskih promjena"
Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o donošenju Programa poticanja istraživačkih i razvojnih aktivnosti u području klimatskih promjena za razdoblje od 2015. do 2016. godine. Sredstva za provedbu ovoga programa, u iznosu od 17 milijuna kuna osigurava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a implementira ga Hrvatska zaklada za znanost. Svečano potpisivanje ugovora o dodjeli sredstava vezano uz ovaj natječaj  održano je 21. ožujka 2017. godine u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.
21.3.2017. 12:23:00

Kolokvij Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatske zaklade za znanost

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Hrvatska zaklada za znanost započinju ciklus znanstvenih predavanja kojima će se predstaviti istaknuti hrvatski znanstvenici. Ovim će se kolokvijima široj znanstvenoj zajednici i svima zainteresiranima nastojati približiti zanimljive znanstvene teme i predstaviti najnoviji rezultati hrvatskih istraživačkih projekata. Pozivamo Vas na I. kolokvij koji će održati akademik Mladen Obad Šćitaroci.
17.3.2017. 9:24:00

Bilten Science Europe

Science Europe od veljače 2017. godine objavljuje tromjesečni  bilten  s vijestima i informacijama o svojim aktivnostima. Bilten je dostupan putem poveznice: 
http://eepurl.com/cAWyHz , a putem poveznice: 
https://t.co/vON0GnZ2GB možete se prijaviti za besplatno primanje biltena u kojem će biti vijesti, publikacije i informacije o aktivnostima organizacije Science Europe.
28.2.2017. 12:53:00

Zajedničko otvoreno pismo podrške globalnom sustavu znanosti

Science Europe jedna je od 40 organizacija za istraživanje, obrazovanje i inovacije u Europi koje su potpisale Otvoreno pismo objavljeno 10. veljače 2017. godine. Ovim pismom pozivaju se europski čelnici i kreatori politike da i dalje  štite principe kao što su transparentnost, otvorena komunikacija i mobilnost u kontekstu nedavnih događanja u SAD-u.
 
Pismo možete pronaći na stranici: http://scieur.org/global-science
17.2.2017. 10:31:00