Predstavljen rad Hrvatske zaklade za znanost u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta

U ponedjeljak, 11. travnja, u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen rad Hrvatske zaklade za znanost te su najavljeni novi natječaji.
Predsjednik Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost, akademik Dario Vretenar naglasio je da Zaklada trenutno financira i prati gotovo 450 projekata, te da je prvih 180 doktoranada ušlo u drugu godinu financiranja, dok je u tijeku zapošljavanje 158 novih. U ovome trenutku otvorena su dva natječaja za financiranje projekata, a do kraja 2016. godine u planu je raspisivanje novih natječaja za znanstvene projekte i zapošljavanje mladih istraživača. Unatoč nedostatku sredstava, što je problem s kojim se suočava ne samo Zaklada već i drugi dionici sustava znanosti, Zaklada nastoji ispuniti svoju ulogu središnjeg tijela koje osigurava financijsku potporu znanstvenim istraživanjima i pozicionirati znanost kao pokretača gospodarskih i društvenih promjena.
 
Natječaj  „Izgradnja hrvatskoga strukovnog nazivlja" otvoren je do 15. svibnja, a cilj mu je izrada baze podataka hrvatskoga strukovnog nazivlja. Natječaj predviđa financiranje projekata u trajanju od 12 do 18 mjeseci, a broj financiranih projekata ovisit će o broju prijava te o raspoloživim sredstvima. Ukupan fond za financiranje ovoga programa iznosi pola milijuna kuna, a najviše financiranje po projektu stotinu tisuća kuna.
Natječaj za „Program poticanja istraživačkih i razvojnih aktivnosti u području klimatskih promjena“ u vrijednosti od 17 milijuna kuna otvoren je do 30. lipnja. Sredstva osigurava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, temeljem Plana korištenja financijskih sredstava dobivenih od prodaje emisijskih jedinica putem dražbi u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2014. do 2016. godine, a u potpunosti ga provodi Hrvatska zaklada za znanost.

Akademik Vretenar najavio je kako će početkom svibnja biti otvoren natječaj za program „Istraživački projekti" temeljem kojega će Zaklada financirati temeljna istraživanja koja unaprjeđuju znanje o određenom području i usmjerena su na bolje razumijevanje predmeta istraživanja te primijenjena istraživanja koja se provode s jasnim tehnološkim, gospodarskim ili društvenim ciljevima.
Tijekom jeseni 2016. godine, nakon što Sabor ratificira Okvirni sporazum između Švicarskog saveznog vijeća i Vlade RH o provedbi Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, raspisat će se natječaj za znanstveno-istraživačke projekte u suradnji sa Švicarskom zakladom za znanost. Švicarskom darovnicom osigurano je 4 milijuna CHF, dok je iz državnog proračuna osigurano 0,67 milijuna CHF.
Zaklada će krajem 2016. godine raspisati i natječaj u programu „Partnerstvo u istraživanju“ u iznosu od 5 milijuna kuna. Cilj ovog programa je povećati ulaganje izvanproračunskih sredstava u znanstvena istraživanja te privući one predstavnike gospodarstva i industrije koji će značajno doprinijeti ekonomskom i tehnologijskom razvoju Republike Hrvatske. Krajem 2016. godine otvorit će se natječaj za sredstva iz „Operativnog programa konkurentnost i kohezija“ - Shema za jačanje primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama. Cilj je unaprijediti znanje o utjecaju klimatskih promjena na okoliš, biološku raznolikost, resurse, ekonomiju i zdravlje te predložiti rješenja i mjere za prilagodbu na klimatske promjene i smanjenje ranjivosti ranjivih sektora na klimatske promjene. Vrijednost ovog natječaja je 17 milijuna kuna.
Akademik Vretenar zaključio je da se minimum kvalitete znanstvenih programa i projekta Zaklade neće moći održati ako za njezin rad država u proračunu ne izdvoji više sredstava, i to neovisno o sredstvima koja se mogu dobiti iz drugih izvora. 

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta, dr. sc. Predrag Šustar,  podsjetio je kako je Vlada Republike Hrvatske iz Državnog proračuna osigurala 88,6 milijuna kuna za financiranje programa Hrvatske zaklade za znanost i dodao kako bi volio da se „još 'podeblja' novac za Zakladu" jer „moramo jasno, a ne samo deklarativno pokazati da nam je stalo do hrvatske znanosti koja je ključna za gospodarski oporavak Hrvatske“.  Ministar iznimno važnim smatra zapošljavanja mladih znanstvenika na početku svoje znanstvene karijere za što je iz Državnog proračuna osigurano 22,8 milijuna kuna. Osim toga, ministar smatra važnim i sustav poslijedoktoranada te je uvjeren kako u budućnosti na tome pitanju trebaju dodatno raditi i Ministarstvo i Zaklada. 

Ovdje možete preuzeti prezentaciju predsjednika Upravnog odbora Zaklade, akademika Daria Vretenara.

NK