Prof. dr. sc. Bojan Vršnak dobitnik nagrade „Kristian Birkeland Medal for Space Weather and Space Climate“

Prof. dr. sc. Bojan Vršnak, voditelj istraživačkog projekta HRZZ-a "Promjenjivost Sunca i zvijezda", dobitnik je nagrade „Kristian Birkeland Medal for Space Weather and Space Climate“ koja predstavlja prestižno međunarodno priznanje za izuzetan znanstveni ili tehnološki doprinos u području svemirske meteorologije, a dodjeljuju je Belgian Solar-Terrestrial Centre of Excellence,  European Space Agency i Space Weather Working Team u suradnji sa znanstvenim časopisom Journal of Space Weather and Space Climate.

Nagrada se dodjeljuje od 2013. godine, a dosadašnja četiri dobitnika su dva znanstvenika iz NASA-e, i po jedan iz Center for Atmospheric Research at the University of Massachusetts Lowell te Physikalisch-Meteorologisches Observatorium Davos Weltstrahlungszentrum. Prof. dr. sc. Vršnaku nagradu je 27. studenog 2017. godine uručio dr. sc. Tome Antičić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, u Oostendeu (Belgija) tijekom konferencije „14th European Space Weather Week“.

Istraživanja prof. dr. sc. Vršnaka odnose se na eruptivne procese u Sunčevoj atmosferi, s naglaskom na uzrocima pojave koroninih izbačaja (engl. coronal mass ejections) i njihove dinamike, te utjecaja na heliosferu i bliski svemirski okoliš.

Čestitamo profesoru Vršnaku na osvojenoj nagradi.