Održana video-konferencija za Hrvatsko-švicarski program istraživanja 2017. - 2023.

Na video-konferenciji održanoj 30. studenog 2017. godine na Sveučilištu u Zagrebu te dislocirano na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splita, Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, Sveučilištu u Osijeku, Sveučilištu u Zadru i Medicinskom fakultetu u Rijeci, predstavnik Švicarske nacionalne zaklade za znanost, Timothy Ryan, održao je prezentaciju Hrvatsko-švicarskog programa istraživanja 2017. - 2023. povodom otvorenog natječaja.

Švicarska sudjeluje u proširenju Europske unije financijski potpomažući aktivnosti koje doprinose smanjenju gospodarskih i socijalnih nejednakosti između zemalja članica. Republika Hrvatska, kao najnovija zemlja članica Europske unije, korisnica je takve vrste potpore. Jedno od odabranih područja suradnje s Republikom Hrvatskom su i znanstvena istraživanja, zbog čega je i razvijen Hrvatsko-švicarski program istraživanja 2017. – 2023. Hrvatsko-švicarski program istraživanja 2017. – 2023. odgovara na potrebe hrvatske znanstvene zajednice za jačanjem međunarodne suradnje te posebice za razvijanjem suradnje sa znanstvenicima iz zemalja zapadne Europe. Program će zajednički provoditi Švicarska nacionalna zaklada za znanost, kao koordinator, i Hrvatska zaklada za znanost kao partner. Planira se financirati 10 - 12 zajedničkih istraživačkih projekata u najvišem iznosu od 400.000 CHF po projektu.
Zajednički istraživački projekti omogućit će znanstvenicima iz Hrvatske da zajedno sa znanstvenicima iz Švicarske, u obliku konzorcija, provode istraživačke aktivnosti. Istraživanja će se provoditi na hrvatskim i švicarskim znanstvenim institucijama.

Prezentaciju možete preuzeti ovdje.