Baza projekata

Detalji projekta<< Pretraživanje


Naziv projekta:
INOVATIVNI FUNKCIONALNI PROIZVODI OD JANJEĆEG MESA


Voditelj:Vrsta natječaja:
Maja PopovićIP

Rok:Šifra:Akronim:Trajanje:Status:Vrijednost financiranja:
2016-063685INOJANJETINA01.03.2018 - 28.02.2022U tijeku853.277,00 Kn

Znanstvena područja:
Biomedicina i zdravstvo

Znanstvena polja:
Veterinarska medicina, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita

Ustanova:
Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet

Suradnici:
Miljenko Šimpraga, Ana Shek Vugrovečki, Daniel Špoljarić, Bela Njari, Željka Cvrtila, Ivona Žura Žaja, Matko Kardum, Gordan Mršić, Lidija Kozačinski, Suzana Milinković Tur, Tomislav Mikuš, Ksenija Vlahović, Nina Poljičak Milas, Branimira Špoljarić, Luka Pajurin

Ključne riječi:
plemenita pečurka, janje, nutritivna modulacija, funkcionalni proizvod, tehnologija mesa

Sažetak:
Janjeće meso se odlikuje vrlo plemenitim okusom i mirisom te se navodi kao izvor biološki vrijednih proteina, vitamina B kompleksa i nekih minerala, lako je probavljivo te je izvanrednih dijetetskih osobina no meso ima relativno visok udio masti (7,8 g/100 g krtog mesa) i kolesterola (78 mg/100g krtog mesa).U ovom projektu naše prethodno znanstveno dokazane preporuke o sigurnom i djelotvornom uvođenju pripravka plemenite pečurke (PPP) u hranu za perad i svinje ispitati ćemo na modelu janjeta (što do sada nije poznato), te pri tome istovremeno predstaviti mogući tržišno novi proizvod (janjetine s nižim udjelima masti i kolesterola). U dosadašnjim istraživanjima zapazili smo snižavanje koncentracije kolesterola i glukoze u serumu ispitivanih ovaca hranjenih uz dodatak PPP no da li je isti učinak i na meso nije poznato. S obzirom na navedeno, cilj je ovoga projekta ocijeniti utjecaj dodatka PPP na kvalitetu mesa janjadi koje bi onda bilo pogodno kao sirovina za proizvodnju funkcionalnih proizvoda koji se temelje na inovativnim rješenjima u tehnološkim postupcima proizvodnje.