Otvoren natječaj "Quantera 2019"

Mreža QuantERA (ERA-NET Cofund in Quantum Technologies) je 21. studenoga 2018. otvorila drugi zajednički transnacionalni poziv na podnošenje prijedloga (Quantera Call 2019) kojim se podupiru transnacionalna istraživanja u području kvantnih tehnologija (QT). U Natječaju sudjeluju organizacije koje financiraju istraživanja iz 25 zemalja. Rok za podnošenje prijedloga je 18. veljače 2019.

Pozivom je obuhvaćeno pet glavnih tema u području kvantnih tehnologija:
Očekuje se da će podneseni prijedlozi pridonijeti razvoju istraživanja u novom području kvantnih tehnologija u Europi te bi trebali biti primjer suradnje i višedisciplinarnosti u naprednoj znanosti i/ili najsuvremenijem inženjerstvu, koji imaju potencijal za pokretanje ili poticanje novih smjerova razvoja kvantnih tehnologija, čime će se Europi omogućiti da preuzme vodeću ulogu u tim perspektivnim područjima tehnologija budućnosti. Osim toga, cilj je QuantERA-e širenje izvrsnosti u istraživanjima u cijelom europskom gospodarskom prostoru poticanjem konzorcija da uključe partnere iz novih zemalja članica EU-a i zemalja kandidatkinja koje sudjeluju u natječaju: Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Latvije, Litve, Poljske, Portugala, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Turske.

Na natječaj se prijavljuju isključivo projektni konzorciji, koji se trebaju sastojati od najmanje tri partnera (istraživačkih skupina) iz barem tri države koje sudjeluju u natječaju. Svaki partner imenuje jednog voditelja (Principal Investigator), koji će komunicirati s nacionalnom/regionalnom organizacijom iz svoje države i koji će u slučaju uspješne prijave biti korisnik njezinih sredstava. Prijavu na razini projektnog konzorcija podnosi koordinator konzorcija putem elektroničkog sustava navedenog u sklopu Natječaja. 

Mreža QuantERA organizirat će sastanak u cilju informiranja i umrežavanja, koji će se održati 5. prosinca 2018. u Beču tijekom događanja ICT 2018 i na kojem će znanstvenici moći razmijeniti ideje kako bi osnovali/proširili konzorcije za podnošenje projektnih prijedloga. QuantERA će tijekom tog sastanka održati prezentaciju Natječaja 2019. Zainteresirani znanstvenici i dionici mogu se registrirati za događanje na sljedećoj poveznici.

Prvi poziv na podnošenje prijedloga mreže QuantERA, koji je objavljen u siječnju 2017., privukao je ogromno zanimanje znanstvene zajednice te je u prvoj fazi natječaja podnesena 221 prijava. Zahvaljujući zajedničkom financiranju koje su osigurale Europska komisija i organizacije članice mreže QuantERA, za financiranje je predloženo 26 vrhunskih međunarodnih projektnih prijedloga u ukupnom iznosu od više od 32 milijuna EUR. U projektima sudjeluje 128 istraživačkih skupina iz 23 zemlje.

Kako biste saznali više o temama aktualnog natječaja, organizacijama koje sudjeluju u natječaju, prihvatljivosti i kriterijima za vrednovanje, posjetite službenu obavijest o Natječaju na mrežnoj stranici quantera.eu.

Više informacija za hrvatske prijavitelje objavljeno je na stranici "Otvoreni natječaji".

Osobe za kontakt:
Službena mrežna stranica konzorcija QuantERA: http://www.quantera.eu